ACORD PEL CANVI AL PSC: UN NOU COMPROMÍS

El Partit dels Socialistes de Catalunya fa 33 anys. Els i les sotasignats volem retre un homenatge als homes i dones que van fer possible, el 16 de juliol de 1978, la creació del PSC. Gràcies a ells i a elles hem tingut una referència política clara per a la nostra militància. Hem tingut un partit que ha transformat les nostres ciutats i pobles. Un partit responsable, que ha afrontat les diversescircumstàncies en els moments històrics al nostre país.
Pensem que la millor manera de retre aquest homenatge és expressar la nostra voluntat d’actualitzar un projecte polític inclusiu. Aquí estem homes i dones socialistes, amb plantejaments diferents i que, inspirats en l’esperit del 78, hem estat capaços de posar-nos d’acord. Som tan plurals com el nostre partit. La nostra feina continuarà, a partir d’avui, mantenint la personalitat i la genuïna aportació de cada grup sotasigant. L’heterogeneïtat és l’autentica ànima unificadora del PSC, i allò que li atorga una representativitat molt elevada. Estem orgullosos de la història més antiga i més recent del nostre partit. No volem refundar el PSC, volem refondre el seu esperit d’unitat en un projecte coherent i cohesionat; integrador, però fort i transformador. Creiem que l’esperit fundacional del PSC, degudament actualitzat al segle XXI, és un bon punt de partença per introduir canvis profunds en l’acció política, per donar resposta a les demandes d’una democràcia millor i un món més just.

No som crítics, ens sentim corresponsables. I és des de la responsabilitat que volem fer arribar un missatge clar a tots els que se senten a prop del projecte socialista:
  1. El proper congrés del PSC representa una oportunitat, que encara està oberta, per dur a terme una reformulació del nostre projecte en profunditat. Res no està tancat ni decidit. El farem entre tots i totes. Desembosquem les nostres consciències i preparem-nos per estar a l’alçada que exigeix el moment.
  2. El XIIè Congrés serà un congrés d’èxit. La immensa majoria dels nostres electors reclamen un congrés de canvi. Ens trobem a l’inici d’una nova etapa. Les fórmules i els estils de lideratge d’aquest passat ja no serveixen, i serem madurs com per combinar sàviament continuïtat i canvi.
  3. Les nostres idees no són res sense la credibilitat que ens atorgarà un lideratge renovat. No escollirem, però, una direcció en funció de les lluites internes, sinó d’entre aquells que representin millor el que la ciutadania espera del PSC i d’entre els que tinguin experiència contrastada en la generació d’equips col·laboratius. Animem els candidats i candidates que ho vulguin ser a donar un pas endavant i definir clarament el model que representen, per tal de no furtar aquest debat a les assemblees locals, i finalitzar amb aquest impasse de bloqueig mutu.
  4. El debat intern ens farà més forts. Els problemes s’han d’abordar de manera positiva i constructiva, des de la sinceritat, la lleialtat i el respecte mutu. Com més diversitat, més creativitat.

Expressem el nostre compromís per:

Incrementar el nostre capital social de vincle participatiu i activista, sent essencial el paper del militant, i el nostre capital social de pont, per interactuar amb més eficàcia amb una societat més plural i exigent. Som conscients que només tornarem a tenir un paper protagonista a la política catalana si ho fem acompanyats d’amplis sectors de l’esquerra social, sindical i cultural.

Fixar-nos més en la gent com a font d’inspiració. No ignorarem la veu de la ciutadania, especialment d’aquells que se senten a prop del nostre projecte, que ens reclamen un congrés de canvi profund en quatre eixos: un projecte econòmic i social just, un impuls ètic de la política, un profund canvi organitzatiu, un canvi de lideratges.

Enunciar un nou compromís amb la ciutadania. Posar per davant de qualsevol debat intern la necessitat de servir millor a Catalunya, a la seva gent i en especial als assalariats i sectors populars mes dèbils. Crear les condicions per a una profunda transformació social. Amplis sectors socials ens estan recordant que cal que sorgeixi una esquerra en la qual sentir-se representats. Estarem a l’alçada si ens posem al davant de la lluita en favor de la igualtat d’oportunitats, en defensa dels drets civils, i som el partit que no permet que les relacions socials i econòmiques siguin dictades pels mercats financers, siguin d’on siguin.
o  Treballar per la igualtat d’oportunitats i en favor de qui treballa, qui emprèn, qui crea i innova. La lluita pels drets bàsics i universals, al costat de les polítiques que fomentin la creació d’empreses, l’ocupació i la riquesa. I amb la obligació de desenvolupament d'una economia social, i potenciant un sector econòmic públic, que actuï de motor dinamitzador en sectors estratègics de l'economia.

o Donar un fort impuls a la cohesió social en el marc de la necessària recuperació econòmica del país, defensant els valors de l’equitat, la sostenibilitat, la justícia social i la llibertat.

o  Recuperar les polítiques redistributives i d’intervenció pública per afavorir el progrés del país i el benestar dels ciutadans. La defensa d’una reconversió de l’administració pública, per fer-la més eficient i de més qualitat.

o Definir i impulsar un model federal de l’Estat i de la Unió Europea..

La creació de la millor estructura organitzativa possible per tal de servir els ciutadans, que estan molt per sobre dels nostres problemes. Cal aprofundir en la democràcia interna, connectant amb amplis sectors socials que reclamen mesures com ara la limitació dels mandats, la transparència i la lluita contra la corrupció i els sistemes que la propicien. La nostra cultura política prové d’una determinada manera d’entendre el partit, les seves aspiracions i funcions, que es veu reflectida en una determinada manera d’organitzar-nos. Per fer front als reptes d’aquest nou temps, cal que ens plantegem una reforma integral de l’organització, i cal fomentar nous lideratges, col·laboratius, basats en la cultura de l’esforç, en la humilitat i en la voluntat de servei.

La voluntat d’honorar la política. Una política basada en l’ètica, en el qüestionament constant, amb una direcció autènticament col·legiada per evitar personalismes, on la llibertat i el debat siguin la fórmula per harmonitzar l’heterogeneïtat. Volem promoure que la gent torni a fer-se seva la política, per tal de recuperar el control del futur col·lectiu. El PSC ha de ser impulsor de l’aprofundiment democràtic i la regeneració del país.

En aquest sentit, intensificarem la nostra tasca comuna en les següents accions de cara al XIIè Congrés:
  1. Reclamar a la direcció del partit que:
    1. Replantegi el barem d’elecció de delegats i delegades aprovat al darrer Consell Nacional, per ser restrictiu i no permetre l’expressió de la pluralitat del partit.
    2. Replantegi el reglament del congrés, facilitant l’arribada de propostes al plenari.
    3. Impulsi un procés democràtic per a la proposta de Mesa del Congrés, i li delegui les atribucions necessàries per a la preparació del Congrés.

  1. Donar suport a les propostes d’esmenes que tinguin a veure amb els següents canvis organitzatius:


    1. Donar més autonomia a les agrupacions i més veu als militants, a través de l’elecció de tots els caps de llista per primàries i la celebració de referèndums per qüestions clau, a on estigui regulada la iniciativa dels propis afiliats per sol·licitar-los. Posant en valor el compromís i la constància dels afiliats i afiliades, també obrirem a la ciutadania l’elecció dels nostres caps de llista. Les eleccions de candidats/es a càrrecs electes es realitzarà mitjançant llistes obertes.
    2. Tots els pactes, moviments de base, acords i similars que es vulguin fer amb altres formacions polítiques (plataformes, agrupacions partits, etc.) hauran de ser necessariament autoritzats en el seu àmbit d’influència. És a dir: agrupació, Consell de Federació i/o Consell Nacional
    3. Definir un sistema de control de la gestió dels càrrecs electes, promovent  els necessaris pesos i contrapesos (checks and balances).
    4. Implementar una cultura política de relleus constants en les responsabilitats. Un sistema que eviti l’acumulació de càrrecs institucionals i un règim més estricte d’incompatibilitat de càrrecs orgànics, amb limitació de mandats. Tanmateix, cal establir una reglamentació pròpia respecte als sous dels càrrecs electes, i designats o proposats pel Partit, i una reducció estricta del número de càrrecs de confiança a l’administració.
    5. Escollir el primer secretari o primera secretària del partit, en les seves diferents estructures territorials, de manera independent a la resta de l’executiva, per garantir la presència plural de sensibilitats diferents als equips.
    6. Invertir el calendari i la lògica dels processos congressuals. Fem que les assemblees d’agrupació per escollir les seves comissions executives siguin abans i no després del Congrés Nacional, de forma que aquest esdevingui el moment culminant, però no únic, d’un període de presa de decisions.
    7. Les eleccions i votacions d’informes de gestió i altres decisions rellevants s’han de dur a terme, per defecte i sense que ho demani ningú, per vot secret i individual.
    8. Equiparar l’àmbit d’afiliació territorial i el temàtic (sectorial). Establir un sistema que propiciï l’adscripció sectorial dels afiliats i afiliades.
    9. Aplicar el principi de transparència tant en les normatives i reglaments com en el finançament del partit. Cal l’elaboració a través d’una conferència nacional d’organització d’un reglament que englobi tots els reglaments actuals. Volem un sistema de reglamentació que garanteixi la seguretat jurídica i a on tot allò que s’aprova es compleixi escrupolosament. La Comissió de Garanties Estatutàries s’ha de complementar amb la figura d’un Síndic en la defensa dels drets dels afiliats i afiliades. El reglament del congrés ha de ser aprovat en el congrés anterior, de manera que no sigui objecte de tacticisme polític.
    10. Realitzar una auditoria de cens de militants i simpatitzants a tota l’organització. Establir un mecanisme d’actualització del compromís dels simpatitzants,  treballant per fer-los militants.
    11. Per tal de fomentar i reforçar la participació d’entitats representatives de la societat civil en la elaboració de programes i propostes, establirem un sistema de retorn i avaluació que raoni les decisions presses i permeti realitzar una avaluació conjunta de les mateixes.
    12. Reformular el sistema de formació política, entenent-la com un complement de l’educació que adquireixen els nostres afiliats i afiliades per assolir una ciutadania activa i una militància responsable. Un objectiu de la formació ha de ser que l’activitat política no sigui una excusa per abandonar prematurament els estudis. Aquesta formació específica ha de situar clarament les coordinades ideològiques i, alhora, aportar els criteris necessaris per estimular una visió ètica de la política, la creativitat, el treball en equip, el rigor i la cultura de l’esforç.
    13. Cal millorar els sistemes de debat i esmena de documents aplicant les tecnologies disponibles, amb la garantia suficient. Els debats a les conferències i congressos també s’han de poder desenvolupar formalment a la xarxa.
    14. Volem un partit on sigui norma escrita que cap persona imputada pugui formar part de cap llista electoral ni accedir a càrrecs de confiança.

No som nosaltres. És la situació la que reclama un canvi. I el mecanisme del canvi al PSC ja s’ha posat en marxa. Un canvi que s’ha d’entendre com a procés, no com un moment sobtat d’inspiració col•lectiva ni una revolució que només aspiri a canviar de mà la paleta de repartir càrrecs, sinó com un cúmul de feina ben feta que, a base d’esforç i enteniment, va omplint la pica de les propostes.
Confiem plenament en el nostre partit, que en aquest procés congressual ha demostrat estar viu i en forma. Amb la suma de tots, aquest creuament de camins deixarà de ser una frontera incerta i es transformarà en la frontissa que obrirà un nou temps.

Esquerra Socialista de Catalunya, Col·lectiu Socialista Penedès Catalunya, 15-M Socialista, +PSC