lunes, 25 de julio de 2011

15 propostes (obertes) per aconseguir més i millor democràcia dins i fora del PSC

http://persumarcanviar.wordpress.com/2011/07/11/15-propostes-obertes-per-aconseguir-mes-i-millor-democracia-dins-i-fora-del-psc/#comment-5


1. Enfortir la democràcia interna
 1.  Primàries obligatòries per triar a tot cap de llista, fins i tot quan hi hagi un sol candidat/a. Ampliació del dret a vot al conjunt de la ciutadania, sota algunes condicions de compromís amb el PSC.
2.  Elecció /ratificació directa de tot 1er secretari/a (d’agrupació, de federació, del partit) per part dels militants corresponents en votació secreta. Elecció de tot 1er secretari/a prèvia i separada de l’elecció de l’executiva corresponent.
3.  Llistes obertes en totes les eleccions internes, tant per càrrecs orgànics del partit com per formar part de llistes electorals.
4. Generalització de les votacions secretes a tots els nivells, particularment en els relatius a eleccions de càrrecs sense necessitat de cap demanda explícita per part de ningú.
5. Invertir cronològicament el procés congressual. Començar per agrupacions i sectorials i acabar en el congrés nacional del PSC.
6. Reglaments de congrés debatuts amb antelació, amb possibilitat d’esmenes. Regles clares i compartides. El reglament inclourà els barems de representació per delegats (1 delegat cada x militants).
7. Processos de consulta a la militància (i simpatitzants) sobre qüestions claus d’estratègia política. Capacitat d’iniciativa de les bases per instar aquestes consultes.
8. Creació d’algun instrument (un síndic?) que vetlli per la democràcia interna, particularment en processos de primàries, i més en particular en relació als recursos econòmics de les candidatures.
9. Creació d’espais de debat propis a partir de les xarxes socials. El PSC a tots els nivells (agrupacions, sectorials, etc) utilitzarà els recursos disponibles 2.0 per animar i estimular els debats i la participació de la militància.
2. Millorar la transparència
10. Auditoria d’afiliats i simpatitzants. Un cens real. Obligatorietat per part dels simpatitzants de renovar la seva condició (i les seves dades) amb certa periodicitat.
11. Transparència financera. Publicació dels comptes del partit, fonts d’ingressos i despeses. Austeritat.
12. Declaració de bens pública de tots els electes.
13. Rendició de comptes de tots els electes davant la militància en forma de memòria breu (1 o 2 pàgines) que resumeixi la feina feta en el seu mandat.
3. Obertura a la societat
14. Tot programa electoral s’obrirà a les aportacions de ciutadans i col·lectius socials. En les aportacions de col·lectius socials que s’incorporin es farà constar explícitament en el programa l’origen de la proposta (excepte que el col·lectiu en qüestió demani no constar). Es demanarà als col·lectius proposants que vetllin per l’acompliment de la seva proposta acceptada i que, en el seu moment, emetin un dictamen sobre el seu grau d’acompliment.
15. Establir òrgans estables de diàleg i intercanvi amb la societat civil i els moviments socials, ja sigui a nivell d’agrupació o federació, com a nivell nacional (en forma de “comissió oberta” a les agrupacions, de “segona cambra” a nivell nacional, etc.)

PerSumarCanviar
Primers signants:Francesc Freixa, Toni Comín, Elvira Durán, Montserrat Tura, Beatriu Acin, Pedro Marin, Àlex Masllorens, Jordi Abad Nebot, Carlos Rojo, Enric Mañas, Miquel Díez Folch, TeresaMasip Pulido, Mar Masip Colomer, Jesús Monedero, Antonio Linde, Marta Mas, Oscar Salgado…

Resposta de Ramón Creixell de PSCat a les 15 propostes
Quin goig veure que el “vell talp”, rejovenit i revifat, torna a gratar sota el baluard dels privilegis, per soscavar-lo i enrunar-lo, perquè s’hi pugui construir en el seu lloc el casal de tots/totes.
Crec que aporteu 15 gemmes pel capçal de la tuneladora!

Apunto un parell d’idees més, en brut, per si creieu que val la pena polir-les i encastar-les:

- Potser caldria una extracció més democràtica, més de base, de les meses de congressos i conferències, i atribuir-les competències més grans (plenes?) en la determinació de l’operatòria: calendari, reglament “ad hoc”, designació d’equips de ponència, etc… sempre en el benentès que requiririen també la corresponent validació democràtica, com ja apunta el vostre text.

- A banda d’una ètica de la RESPONSABILITAT (“si fas un nyap, plegues”), seria exigible una ètica de la REPRESENTATIVITAT (“si el partit, en el teu àmbit de competències, fa un nyap, plegues”): aquells/aquelles que encarnen el partit en les victòries del conjunt (aquells que, en nom de tot el partit, reben els encàrregs i els honors que deriven dels èxits electorals), hauran també d’encarnar-lo en les derrotes col.lectives, i carregar-se-les damunt les seves espatlles.
Ànims i bona feina!

No hay comentarios:

Publicar un comentario